Onze checklist
Er moet veel gebeuren voordat je kan bevallen. Maar wat moet er allemaal precies geregeld worden? Bekijk hieronder onze checklist of download deze hier.
Regelen tijdens de zwangerschap
Kraamzorg aanvragen
Dit kan direct bij een kraamzorgbureau of via je zorgverzekering. Bij de links op de deze website kan je de organisaties vinden waar wij vaak mee werken. Mocht je kraamzorg willen aanvragen bij een ZZP-er overleg dan van tevoren even welke we je kunnen adviseren.
Kraampakket aanschaffen
Soms ben je ervoor verzekerd en kan je het pakket aanvragen bij je zorgverzekeraar. Als je er niet voor verzekerd bent kan je het pakket ook bij de lokale drogist kopen.
Huisartspraktijk en de apotheek inlichten over de zwangerschap
Een mededeling per telefoon is voldoende.
Naamgeving / erkenning
Wanneer jullie als aanstaande ouders niet getrouwd zijn is het van belang om voor de bevalling de erkenning en naamgeving van jullie kind vast te leggen. Doe dit voor de 24e zwangerschapsweek. Hiervoor moet je met zijn tweeën (met legitimatie) melden bij de burgerlijke stand van de gemeente. Ouderlijk gezag kan na de geboorte van de baby geregeld worden.
Kinderopvang of -oppas
Voor als je na je bevalling weer gaat werken.
Baby uitzet
Voor het gemak hebben we hier een uitzetlijst met spullen die je minimaal nodig hebt.
Regelen voor de 36e week (ook bij poliklinisch bevallen)
Het bed op een hoogte van minimaal 75 – 80 cm
Kraampakket: lees hier wat er minimaal in moet zitten. Het pakket is te verkrijgen via je zorgverzekeraar of bij de lokale drogist.
2 Kruiken, een thermometer en de babyuitzet (met daarbij ook 10 gewassen en gestreken hydrofiele luiers).
Een ‘ziekenhuistas’ met bijvoorbeeld: set kleding, ondergoed, toiletspullen, shirt om in te bevallen, pyjama, badjas, badslippers, een paar babykleertjes, fototoestel en een ponskaart of ziekenfondspasje.
Een po, 2 emmers en een stevige vuilniszak onder het bed.
Matrasbescherming aan de linkerkant van je tweepersoonsbed (gezien vanaf het voeteneind). Evt. oppas voor oudere kinderen.
Wanneer je graag thuis wilt bevallen, houd dan ook rekening met het volgende: Wanneer je op de bovenverdieping bevallen wilt moet er een goed begaanbare trap aanwezig zijn. Met een wenteltrap is boven bevallen niet mogelijk. Op de verdieping waar je bevalt moet goede verlichting, verwarming en stromend water aanwezig zijn. Goede bereikbaarheid van het huis: denk aan een goed zichtbaar huisnummer en buitenverlichting.
Regelen na de bevalling
Geboorte-aangifte
Binnen 3 dagen na de geboorte moet een baby bij de burgerlijke stand van het gemeentehuis aangegeven worden. In principe moet de vader dit doen. Hiervoor zijn legitimatie, bewijs van naamgeving en/of erkenning en eventueel het trouwboekje nodig. Er kan in de gemeente Hardenberg ook online aangifte gedaan worden met je Digi-D. Hierna moet er dan nog wel een handtekening in het gemeentehuis gezet worden. Als je in het ziekenhuis bevallen bent is het mogelijk om van daaruit via een speciale tablet aangifte te doen.
Ziektekostenverzekering
Aanmelden van de pasgeborene bij de ziektekostenverzekering, doe dit zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen 6 weken.
Gezamenlijk gezag
Als jullie niet zijn getrouwd of geen geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, dan heeft alleen de moeder automatisch het gezag. Willen jullie gezamenlijk gezag krijgen over je kindje, dan moet er een verzoek ingediend worden bij de rechtbank. De vader moet jullie kind dan al wel eerst erkend hebben.
Voogdij
Als je net ouders bent geworden sta je er liever niet bij stil, maar het kan voorkomen dat er iets met jullie gebeurt waardoor jullie kind alleen achterblijft. Als de voogdij niet geregeld is in dat geval dan wordt de zorg van jullie kind door de Kinderbescherming overgenomen. Zij beslissen mee wie de voogdij krijgt. Om moeilijkheden voor nabestaanden te voorkomen is het goed om zelf een voogd te regelen voor je kind(eren).