Onderzoeken

We bieden verschillende onderzoeken aan. Denk aan een echo, prenatale screening, prenatale diagnostiek, maar ook aan een bloedonderzoek. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Echo

Termijnecho

Elke zwangere krijgt een termijnecho aangeboden. Dit is een echo die plaatsvindt tussen 10 en 12 weken. Door middel van de kruin-suitlengte (CRL) van de baby kan bepaald worden hoe ver de zwangerschap gevorderd is en wanneer de uitgerekende datum zal zijn.

13-weken echo = ETSEO / eerste trimester SEO

Het ETSEO is een uitgebreid echoscopisch onderzoek van het ongeboren kind dat plaatsvindt tussen de 12+5 en 14+3 weken. Deze echo wordt aangeboden in onderzoek verband (IMITAS-studie). Het belangrijkste doel is het vroegtijdig opsporen van grote lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kind. Deze echo is geen pretecho; er wordt ook geen geslachtsbepaling verricht!

De keuze om dit onderzoek uit te laten voeren ligt bij jou als zwangere. Indien je kiest voor deelname aan dit onderzoek conformeer je je aan de regels die bij de IMITAS-studie zijn opgesteld. Deze echo vindt plaats in onze praktijk. Aangezien deze echo ongeveer 30min duurt, in een donkere kamer plaatsvindt, de echoscopist zich moet kunnen concentreren en er een redelijke kans bestaat dat er een inwendige echo moet plaatsvinden verzoeken wij jullie geen kinderen, familieleden of vrienden mee te nemen bij dit onderzoek.

20-weken = TTSEO / tweede trimester SEO

Het TTSEO is een uitgebreid echoscopisch onderzoek van je baby dat plaatsvindt tussen 18 en 22 weken. Belangrijkste doel van deze echo is het opsporen van lichamelijke afwijkingen bij je baby. Deze echo is dus geen pretecho! 

De keus om de SEO uit te laten voeren ligt bij jou als zwangere. Ook het wel of niet doen van vervolgonderzoek bij een eventuele afwijking wordt ook bepaald door jezelf. De SEO brengt geen risico’s mee voor moeder en kind. Ook deze echo vindt plaats in onze praktijk. Aangezien de echo ongeveer 45min duurt, in een donkere kamer plaats vindt en de echoscopist zich moet kunnen concentreren verzoeken wij jullie geen kinderen, familieleden of vrienden mee te nemen bij dit onderzoek.

Uitslag

Op basis van de SEO kan geen uitspraak gedaan worden dat jullie kindje gezond is. Niet alle afwijkingen kunnen opgespoord worden door middel van een echo. Anderzijds is het zo dat eventuele bijzonderheden die wel gezien worden niet altijd wat te betekenen hebben. Wanneer er wel iets afwijkend of iets onduidelijks gezien wordt is er vervolgonderzoek mogelijk in een gespecialiseerd ziekenhuis. Dit zal in de meeste gevallen de Isala klinieken in Zwolle zijn.

Downloaden van de brochure over de SEO in verschillende talen kan hier. 
Nog meer informatie is te lezen op https://www.pns.nl

GUO

Soms verwijzen we je naar de Isala klinieken voor een 20 weken echo. Deze echo heet dan Geavanceerd Ultrageluids Onderzoek (GUO). Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand in je (nabije) familie een aangeboren afwijking heeft.

Overige echo's (groei, ligging en dergelijke)

Sommige zwangeren hebben recht op aanvullende echo’s bijvoorbeeld om de ligging of groei te bepalen. Deze echo’s met medische indicatie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast bieden wij standaard elke zwangere bij 30 en bij 35 weken een groeiecho aan. Deze bieden wij als praktijk aan om de zorg voor elke zwangere en ongeborenen baby te optimaliseren.

Naast de termijn-, screenings- en groeiecho’s zijn we ook in staat een aantal andere echo’s te verrichten. Vitaliteitsecho’s bieden we aan tussen de 5+3 en 10 weken wanneer je één of meerdere miskramen hebt meegemaakt. Wanneer je bloedverlies hebt kunnen we middels een echo kijken of er een oorzaak vast gesteld kan worden ongeacht de duur van de zwangerschap. Ligginsecho’s maken we op indicatie tegen het einde van de zwangerschap wanneer wij twijfelen over de ligging van je ongeboren kindje of er sprake is van een instabiele ligging. Spiraalcontroles middels echoscopie kan op verzoek gemaakt worden.

Wij maken gebruik van programma Tricefy om digitaal foto’s van de echo te versturen. Op deze manier zijn jullie in staat om je leuke plaatjes te delen met familie en vrienden, te gebruiken voor je digitale babyfotoboek en om ze makkelijk op sociale media te plaatsen. Dit programma voldoet aan de wet gegevensbescherming en daarom zullen jullie foto’s anoniem zijn bij ontvangst. Download hier alvast de app voor android of apple

Prenatale screening

Al vroeg in je zwangerschap kan je laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat je kindje down- ,edwards- of patausyndroom heeft. Tijdens de intake zullen we je hierover informeren en vragen of je er meer over wilt weten.

Er zijn vroeg in de zwangerschap een aantal opties:

NIPT

is een bloedonderzoek van de zwangere vrouw. Het laboratorium onderzoekt het DNA in het bloed en kan op basis daarvan zien of er een vermoeden op een syndromale afwijking bestaat. Het DNA dat in het bloed onderzocht wordt is DNA van de placenta en dat is bijna altijd hetzelfde als het DNA van het kind.

13 weken-echo (ETSEO)

Tussen de 12+3 en 14+3 weken kan je er voor kiezen deel te nemen aan een landelijk wetenschappelijk onderzoek (IMITAS-studie) waarbij er een medisch onderzoek plaats vindt naar lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Dit onderzoek lijkt veel op de 20 weken echo. Beide onderzoeken vullen elkaar, ze vervangen elkaar niet.

20 weken echo (TTSEO)

Tussen de 18 en 22 weken kan je er voor kiezen om een structureel echoscopisch onderzoek uit te laten voeren; dit is de 20-wekenecho. Bij dit echoscopisch onderzoek wordt er gekeken naar structurele (lichamelijk) afwijkingen bij het ongeboren kind. Dit onderzoek lijkt veel op de 13 weken echo. Beiden vullen elkaar aan, ze vervangen elkaar niet.

Wil je meer informatie of je alvast voorbereiden op de intake kijk eens op pns.nl

Bloedonderzoek rhesus

Wanneer je rhesus-D-factor of je rhesus-c-factor negatief is zal je bloed vanaf 27 weken nogmaals onderzocht worden:

  • Als je rhesus-c-factor negatief is wordt je bloed nogmaals onderzocht op antistoffen.
  • Als je rhesus-D-factor negatief is wordt je bloed ook onderzocht op antistoffen en daarnaast wordt de rhesus-D-factor van je ongeboren kind bepaald. Wanneer je kindje rhesus-D positief is krijg je vanaf 30 weken een injectie met medicijnen ter voorkoming van de aanmaak van antistoffen tegen de bloedgroep van je baby.

Prenatale diagnostiek

Prenatale diagnostiek betekent het verrichten van onderzoek naar aangeboren afwijkingen van de baby tijdens de zwangerschap. Meestal gaat het dan om de vruchtwaterpunctie of de vlokkentest. Enkele redenen om in aanmerking te komen voor prenatale diagnostiek:

  • jij of de vader van de baby is drager van een chromosoomafwijking
  • een broer of zus van de baby heeft een chromosoomafwijking
  • bij de NIPT is gebleken dat er een verhoogde kans bestaat op een kindje met een chromosoomafwijking
  • na aanleiding van de 13 of de 20 weken echo is er een verdenking ontstaan dat jullie kindje mogelijk een chromosoomafwijking heeft.
  • een ICSI-zwangerschap of een ICSI-zwangerschap na embryoselectie