De bevalling
Een zwangerschap duurt ongeveer 40 weken. De meeste bevallingen vinden plaats tussen 37 en 42 weken. In deze periode mag je in principe thuis of poliklinisch bevallen en kunnen wij de bevalling begeleiden.
Voorbereiden
op je bevalling
Een goede voorbereiding op alle veranderingen die in jouw leven en dat van je partner zullen gaan plaatsvinden kan je helpen tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Wij bieden hiervoor Centering Pregnancy, voorlichtingsavonden over de bevalling en voorlichtingsavonden over borstvoeding aan. Tevens facilitairen wij een paar keer per jaar een lezing van een hondencoach waarbij de introductie van de baby bij de hond wordt besproken.
Ook raden wij iedereen aan een geboorteplan te maken. In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Een format voor een geboorteplan vind je hier.
Op de website deverloskundige.nl zijn diverse folders en informatie te vinden.
Omgaan met pijn
Weeën zullen door bijna elke vrouw als pijnlijk worden ervaren. In welke mate de pijn wordt ervaren verschilt per vrouw. Pijn is natuurlijk niet prettig, maar pijn bij de bevalling heeft wel een functie! Je lichaam maakt daardoor een hormoon endorfine aan, dit fungeert als een pijnstiller. Hierdoor wordt je lichaam gevoeliger voor oxytocine, het hormoon dat de weeën en de bevalling bevordert.
Een paar tips voor het opvangen van de pijn:
- Afleiding: vooral in het begin voor afleiding zoals lezen, muziek luisteren, tv kijken of iets dergelijks.
- Houding: probeer als de pijn heftiger wordt verschillende houdingen uit om te bepalen wat voor jou het prettigst is. Zie voor verdere informatie deze website over houdingen.
- VR-bril: Dé innovatieve ontwikkeling op het gebied van pijnbestrijding tijdens de bevalling. BirthCoach VR helpt je tijdens de zwangerschap en de bevalling om te ontspannen en minder pijn te voelen.
- Warmte & warm water: warmte helpt ter ontspanning, dus zorg voor prettige omgevingswarmte. kleed je warm. Of gebruik kruiken, een bad of douche ter ontspanning.
- Ademhaling: concentreer je op je ademhaling, pas op dat je niet verkrampt of je adem gaat inhouden. Probeer te ontspannen en blijf rustig ademhalen. Door te ontspannen kunnen de hormonen beter hun werk doen.
- Massage: als weeën sterker worden kan een massage van onderrug of benen zeer prettig zijn. Ook het constant druk uitoefenen op de onderrug door 2 vuisten kan prettig.
- Geboorte-TENS: een TENS is een apparaatje waarbij je jezelf door middel van elektrodes op je rug kleine stroomstootjes toedient. Deze doorbreken de pijnprikkel in de zenuwbanen. De geboorte-TENS neemt de pijn niet helemaal weg, maar vermindert het vaak wel. Geboorte-TENS is niet schadelijk voor moeder en kind. Zie voor verdere informatie: www.geboortetens.nl.
Pijnstilling in het ziekenhuis
Als de weeën zo pijnlijk zijn dat je het niet meer ziet zitten, of wanneer je niet meer ontspannen kan zodanig dat het de baring dreigt te stagneren, kan pijnstilling in het ziekenhuis een optie zijn. Hierbij moeten de conditie van moeder en kind wel constant bewaakt worden. Dat betekent daarom dat we de bevalling aan de begeleiding van de gynaecoloog of de verloskundige van het ziekenhuis moeten overdragen.
Opties van pijnstilling in het ziekenhuis zijn: een ruggenprik, remifentanil-pompje of pethidine.
Alle voor- en nadelen van het gebruik van pijnstilling tijdens de bevalling en informatie over baringspijn lees je in deze folder: Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn. Of kijk hier het filmpje.